O klubu

Stolnoteniski klub Duga Resa je osnovan je  26.02.2004 god. Nastao je spajanjem Udruge Ivica Stipančić Beli u kojoj je kao najaktivniji član bio Franjo Capan i Stolnoteniske škole Dragutin Vrana, kojoj je i financijski pokrovitelj bio dr.med.Josip Trupković. Kako se u Dugoj Resi nisu mogle naći prostorije za rad kluba, išlo se je tražiti u okolicu Duge Rese.
Nekadašnji Zadružni dom u Zvečaju stavio je klubu besplatno na raspolaganje dugoreški poduzetnik gosp. Željko Kekić.
Krenulo se u obnovu 8×13 m velike prostorije. Sve se uredilo i nabavilo u vlastitoj režiji (zastori za prozore, uređenje poda, zaštita zidova, krečenje, rasvjeta, klima uređaji i ostale „sitnice“). Svi članovi kluba su marljivo radili, a prednjačio je Franjo Capan. On je bio trener,blagajnik, tajnik, uređivač dvorane, ……. znači „Katica za sve“.
Prva četiri stola i pripadajuće mrežice kupio je i poklonio klubu dr.med  Josip Trupković. On je ujedno prvi i jedini predsjednik kluba dosada.
Krenulo se na rad sa djecom. Trener Capan, je okupio priličan broj djece iz Zvečaja i Generalskog Stola. Rezultati nisu izostali.
Na žalost od te velike grupe mladih stolnotenisača ostao je jedino Tomislav Špehar, koji povrh toga što studira u Rijeci i dalje igra za našu prvu ekipu u 2.hrvatskoj stolnoteniskoj ligi srednja Hrvatska.
Franjo Capan je jedan od zadnjih učenika Josipa Trupkovića. Od 2014 nije više aktivan u klubu, ali je i dalje član našeg kluba.

 

 

 Franjo Capan je sa ekipom (Capan,Lux, Erak) 1971 bio pionirski ekipni prvak Jugoslavije, a 1972 i 1974  ekipni juniorski prvak Hrvatske (ekipa: Franjo Capan, Ivica Stipančić, Vladimir Lux i Mile Poljak).
Godine 1974 bio je drugi na ekipnom prvenstvu Jugoslavije u Beogradu. Ekipa je igrala u sastavu Vladimir Lux, Franjo Capan i Nikola Holjevac.

Na međunarodnom  prvenstvu Slovenije 1978 (Kajuhov memorijal) osvojio je u pojedinačnoj seniorskoj konkurenciji prvo mjesto, a u ekipno sa ekipom Mirko Rajčević i Vladimir Lux drugo mjesto.
On je jedini seniorski prvak Hrvatske iz Duge Rese. Zadnjih godina je igrao u različitim ekipama u prvoj i drugoj hrvatskoj ligi. Kao veteran je bio također uspješan. Na europskom prvenstvu za veterane 1999 god u Goetenborgu  ušao je u svojoj pojedinačnoj  starosnoj konkurenciji među 16 najboljih, a u paru je sa svojim dugoreškim partnerom Marijanom Prstecom osvojio prvo mjesto u utješnoj konkurenciji. U ekipi Pamučna industrija Duga Resa  bio je trener 5 god., u STK Duga Resa 10 god.
Do 2014. godine imali smo kod muških jednu ekipu u prvoj i jednu u drugoj ligi, te jednu žensku ekipu u drugoj ligi. Zbog manjka financijskih sredstava i odlaska na studije, morali smo se rastati od ženske i prve muške i ekipe.


Momentalno imamo 35 članova među kojima je i mali odjel kadeta i kadetkinja, ukupno osam, koji redovito treniraju i već su postigli zapažene rezultate na županijskim turnirima.

Od ostalih aktivnosti treba napomenuti da smo u 2017 god. povodom „Dana grada Duge Rese“ organizirali prvi „Kup Grada Duge Rese“ kao sjećanje na Antona Tovu Stipančića i reprezentativni susret osoba sa invaliditetom Slovenije i Hrvatske. Te dvije aktivnosti želimo i dalje organizirati kao tradicionalne događaje. Osim toga organiziramo jednom godišnje turnir za kadetkinje i kadete na županijskom nivou 

 

 

 

Prva muška ekipa takmiči se u 2. Hrvatskoj stolnoteniskoj ligi – srednja Hrvatska na kraju jesenskog dijela sezone 2017/18 zauzela je 4. mjesto.
Slika od lijeva na desno: predsjednik dr. med. Josip Trupković,
Tomislav Špehar, Marko Tomičić i Žarko Valentić.
Na slici nedostaje Alen Pušić.

 

Comments are closed.